ßßß Cookit - przepis na Deser jagodowo-arbuzowy

Deser jagodowo-arbuzowy

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na lekki deser, bardzo polecam to zestawienie. Zimny, pełen soku arbuz połączyłam z jędrnymi jagodami oraz w mojej wersji z serkiem waniliowym - można zamiast niego użyć naturalnego jogurtu. Deser może być gotowy w kilka minut :)
Składniki na 2 porcje :
ok. 1 szklanki czarnych jagód
kawałek mocno schłodzonego arbuza, możliwie z małą ilością pestek
2 schłodzone małe serki waniliowe/lub 2 małe jogurty naturalne
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Jagody myję i osuszam na sicie. Arbuza pozbawiam pestek, kroję w cienkie plasterki i następnie w drobną kostkę (kawałek pozostawiam do ozdoby). Na dno szklaneczki wsypuję garstkę jagód, przykrywam je serkiem/jogurtem, znowu wsypuję jagody a potem kostkę z arbuza. Przykrywam owoce warstwą serka/jogurtu. Ostatnią warstwę powinny stanowić jagody. Z odłożonego kawałka arbuza wykrajam cienkie prostokątne plasterki i wtykam je z boku szklanki. jeszcze tylko kleks serka i kilka listków mięty.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/deser-jagodowo-arbuzowy.html