ßßß Cookit - przepis na Sok z arbuza z miętą ! i !

Sok z arbuza z miętą ! i !

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś chciałbym zaproponować sok z arbuza z miętą. Po raz pierwszy sok z arbuza miałem przyjemność skosztować takiego soku będąc w Indonezji. Pomimo iż w Polsce arbuzy są powszechnie dostępne to sok z nich nie jest zbytnio popularny, a szkoda. Dlatego też postanowiłem włożyć swoją cegiełkę w rozpowszechnienie tego napoju nad Wisłą. Mocno zachęcam do spróbowania tego wyśmienitego i niezwykle orzeźwiającego napoju ( 100 % natury )
Składniki:
1/4 arbuza
świeże liście mięty
Przygotowanie:
Arbuza kroimy w około 7 centymetrowe kawałki (bez skóry)
Pozbywamy się wszystkich pestek z arbuza
Kawałki arbuza wrzucamy do blendera wraz z kilkoma kostkami lodu i miksujemy przez ok 2 minuty.
Sok przelewamy do szklanek lub dzbanka i dodajemy liście świeżej mięty.
Jeżeli nie lubicie miąższu w soku lub boicie się że nie udało wam się pozbyć wszystkich pestek z arbuza, sok możecie przelać przez drobne sitko.
Sekret smaku polega na wyborze właściwego dojrzałego arbuza, dlatego chcę wam podać kilka wskazówek jak takiego arbuza wybrać.
Skóra arbuza powinna być twarda na całej jego powierzchni
Arbuz powinien posiadać suchy ogonek
Przy lekkim uderzeniu arbuz powinien wydawać donośny dźwięk
Smacznego, albo raczej Na Zdrowie ! i !
Źródło:http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/05/sok-z-arbuza-z-mieta-i.html