Wykonanie
Nie dalej niż wczoraj zarzekałam się, że nie zrobię dziś nic słodkiego, ale niestety, nic z postanowienia nie wyszło:) Bardzo lubię piec. Może usprawiedliwi mnie tylko to, że jedzenia tych słodkości już
mogę sobie odmówić.
Ciastka są bardzo szybkie i bardzo łatwe, polecam je każdemu kto lubi smak marcepana. Są kruche i dość miękkie w środku, niezbyt słodkie.
Składniki na ok. 20 sztuk :1 szklanka
mąki pszennej1
żółtko100 g. zimnego
masła200 g. masy marcepanowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :
Masło siekam drobno, zagniatam z resztą składników, by powstało elastyczne, miękkie ciasto. Z ciasta formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego, po czym każdej kulce nadaję lekko owalny kształt, spłaszczam je i wciskając np. łyżeczkę do
miodu robię wzorki.
Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg). Piekę maksymalnie 15 minut.Przepis autorski.