Wykonanie
Bawiłam się dziś słodkościami i nie chciało mi się przygotowywać czasochłonnego obiadu, więc wymyśliłam takie oto proste i bardzo smaczne danie.
Kasza gryczana zapieczona z
żółtym serem i
jajkiem, z płynnym
żółtkiem, które cudownie się rozlewa po przecięciu i sprawia, że całość jest po prostu pyszna :)Żeby było jeszcze smaczniej, wykorzystałam gotową mieszankę
kaszy gryczanej z
grzybami - czyli jak zwykle doskonałą w smaku propozycję firmy SYS .




Składniki :1 torebka
kaszy gryczanej z
grzybami firmy SYS6
jajek100 g.
żółtego sera o zdecydowanym smaku
sól,
pieprzDodatkowo :posiekany
szczypiorekmasło do posmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremekPrzygotowanie :
Kaszę gryczaną z
grzybami gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie ją odcedzam. Do ciepłej dodaję starty
żółty ser. Foremki smaruję dokładnie
masłem i oprószam
bułką tartą, Wykładam do foremek ugotowaną
kaszę do 2/3 wysokości, po czym robię w
kaszy wgłębienie i w każde wbijam po
jajku.
Jajko oprószam
solą i
pieprzem. Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 15-20 minut - do pożądanego stopnia ścięcia się
jajka. Upieczone
jajka i
kaszę delikatnie okrajam nożem i podważając
łopatką przekładam na talerz. Podaję posypane
szczypiorkiem.Przepis autorski.
