Wykonanie
Szaleństwo, bo czy może być coś jeszcze słodszego ? Ale uwierzcie, ten deser jest pyszny :) Odpowiednio dawkowany, bo z całą pewnością nie da się go zjeść dużo, poprawi nastrój,
doda energii i sprawi, że świat będzie jeszcze piękniejszy.


Składniki:0,5 kostki
margaryny3 łyżki
mleka skondensowanego1,5 szklanki
cukru1-1,5 szklanki
mleka w proszku (gładkie, nie granulowane)odrobina
olejku waniliowego1 tabliczka ulubionej ciemnej
czekoladyPrzygotowanie:Do rondelka z grubym dnem wlewam
mleko skondensowane i dodaję
margarynę, podgrzewam razem do jej rozpuszczenia. Dodaję olejek i
cukier, mieszając doprowadzam do zagotowania, po czym odstawiam z ognia. Po lekkim przestudzeniu stopniowo, ucierając, dodaję
mleko w proszku, aż masa będzie jednolita i gęsta.Niewielkie prostokątne naczynie wykładam folią spożywczą. Wykładam połowę
mlecznej masy (ciągle jeszcze ciepłej), po czym na powierzchnię wrzucam pokruszoną
czekoladę - przykrywam pozostałą częścią masy. Przykrywam całość folią, opatulając ściśle powstały
mleczny blok i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem kroję w maleńkie kawałki.Przepis autorski.