ßßß Cookit - przepis na Śliwki z marcepanem w cieście francuskim

Śliwki z marcepanem w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Śliwka i marcepan otulone złocistym, chrupiącym francuskim ciastem, a podałam je z czekoladowo-śliwkowym sosem (przepis znajdziecie tutaj)
Składniki(8-10 sztuk):
1 płat gotowego ciasta francuskiego
4-5 śliwek
100 g. masy marcepanowej
mleko do posmarowania
gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Z umytych śliwek usuwam pestki, dzielę je na pół i połówkom nadaję nożykiem okrągły kształt. Z ciasta wycinam kółka o średnicy 9-10 cm. Z masy marcepanowej formuję wałek (średnica 3 cm) i kroję go na 8-10 plastrów. Na środku każdego koła z ciasta francuskiego układam kawałek masy marcepanowej, na niej śliwkę. Ciasto nacinam w kilku miejscach dookoła, jak na zdjęciu, po czym sklejam je, smarując miejsca połączeń mlekiem. Tak przygotowane ciastka smaruję mlekiem także na zewnątrz. Lekko posypuję je cukrem, przekładam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.
Podaję z sosem śliwkowo-czekoladowym.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/sliwki-z-marcepanem-w-ciescie-francuskim.html