Wykonanie
Śliwka i marcepan otulone złocistym, chrupiącym
francuskim ciastem, a podałam je z
czekoladowo-
śliwkowym sosem (przepis znajdziecie tutaj)
Składniki(8-10 sztuk):1 płat gotowego
ciasta francuskiego4-5
śliwek100 g. masy marcepanowej
mleko do posmarowaniagruby
cukier do posypaniaPrzygotowanie:Z umytych
śliwek usuwam pestki, dzielę je na pół i połówkom nadaję nożykiem okrągły kształt. Z ciasta wycinam kółka o średnicy 9-10 cm. Z masy marcepanowej formuję wałek (średnica 3 cm) i kroję go na 8-10 plastrów. Na środku każdego koła z
ciasta francuskiego układam kawałek masy marcepanowej, na niej
śliwkę. Ciasto nacinam w kilku miejscach dookoła, jak na zdjęciu, po czym sklejam je, smarując miejsca połączeń
mlekiem. Tak przygotowane
ciastka smaruję
mlekiem także na zewnątrz. Lekko posypuję je
cukrem, przekładam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.Podaję z
sosem śliwkowo-
czekoladowym.Przepis autorski.