Lubię nietypowe połączenia i nowe smaki. Jędrna cukinia, prażone orzeszki ziemne i lekko grzybowy w smaku sos sojowy, doprawione czosnkiem i bardzo aromatyczną wędzoną papryką ze sklepu Ekojawo.pl tworzą razem przepyszną potrawkę.Składniki:2 małe cukinie1 łyżka słodkiej wędzonej papryki, polecam sklep ekojawo.pl1 łyżka oliwy20-30 orzeszków ziemnych2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki soli2 łyżki ciemnego sosu sojowegokilka kropli oleju sezamowegoewentualnie sól do smakuPrzygotowanie:Umyte cukinie kroję w kawałki, czosnek siekam w plasterki, orzeszki rozdzielam na połówki. Orzeszki prażę chwilę na suchej patelni, po czym dolewam oliwę, dodaję cukinię i czosnek i smażę wszystko moment na dość dużym ogniu. Dolewam sos sojowy i olej sezamowy, dosypuję paprykę- duszę wszystko razem jeszcze kilka minut, uważając jednak by cukinia pozostała jędrna. Podaję z ciemnym pieczywem.Przepis autorski.Bardzo aromatyczna wędzona słodka papryka ze sklepu Ekojawo.pl