ßßß Cookit - przepis na Pieczony rabarbar z żytnią kruszonką i syropem

Pieczony rabarbar z żytnią kruszonką i syropem

nazwa

Wykonanie

Stworzyłam wiosenny deser idealny :) Pieczony, kwaskowaty rabarbar z chrupiącą żytnią kruszonką, a na zwieńczenie rabarbarowy, gęsty syrop - podawane na ciepło. Rewelacja !
Składniki na 2 osoby :
Rabarbar:
ok. 1/2 kg rabarbaru
1 szklanka cukru ( u mnie domowy waniliowy)
2 łyżki cukru dark muscovado
Kruszonka:
1/2 szklanki grubej mąki żytniej
1/2 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru ( też domowy waniliowy)
3 łyżki płatków owsianych typu crunchy
masło do smarowania foremki
Syrop:
płyn z pieczenia rabarbaru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Rabarbar obieram i kroję w kawałki ok. 1 cm, w misce mieszam z oba rodzajami cukru, przekładam na blachę wyłożoną papierem ( tak by był margines na bokach). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 15 minut - w tym czasie powinien zrobić się miękki, ale w dalszym ciągu zachowa kształt. Wyjmuję wtedy rabarbar z piekarnika i odlewam na sicie cały płyn, jaki powstał w trakcie pieczenia. Płyn przelewam do garnka i redukuję do gęstości syropu, dodając 2-3 łyżki soku z cytryny.
Masło siekam dokładnie z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka.
Ceramiczną foremkę smaruję masłem, wykładam rabarbar, dodaję płatki owsiane, lekko mieszam. Wykładam na górę kruszonkę i wstawiam na ok. pół godziny do piekarnika o temperaturze 230 stopni C.
Podaję w foremce na stół - do nakładania łyżką. Syrop do polewania podaję oddzielnie.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/05/pieczony-rabarbar-z-zytnia-kruszonka-i.html