Wykonanie
Stworzyłam wiosenny deser idealny :) Pieczony, kwaskowaty
rabarbar z chrupiącą żytnią kruszonką, a na zwieńczenie
rabarbarowy, gęsty
syrop - podawane na ciepło. Rewelacja !


Składniki na 2 osoby :
Rabarbar:ok. 1/2 kg
rabarbaru1 szklanka
cukru ( u mnie domowy
waniliowy)2 łyżki
cukru dark muscovadoKruszonka:1/2 szklanki grubej
mąki żytniej1/2 kostki zimnego
masła1/2 szklanki
cukru ( też domowy
waniliowy)3 łyżki
płatków owsianych typu crunchy
masło do smarowania foremki
Syrop:płyn z pieczenia
rabarbarusok z cytrynyPrzygotowanie:
Rabarbar obieram i kroję w kawałki ok. 1 cm, w misce mieszam z oba rodzajami
cukru, przekładam na blachę wyłożoną papierem ( tak by był margines na bokach). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 15 minut - w tym czasie powinien zrobić się miękki, ale w dalszym ciągu zachowa kształt. Wyjmuję wtedy
rabarbar z piekarnika i odlewam na sicie cały płyn, jaki powstał w trakcie pieczenia. Płyn przelewam do garnka i redukuję do gęstości
syropu, dodając 2-3 łyżki
soku z cytryny.
Masło siekam dokładnie z
mąką i
cukrem, aż powstanie kruszonka.Ceramiczną foremkę smaruję
masłem, wykładam
rabarbar, dodaję
płatki owsiane, lekko mieszam. Wykładam na górę kruszonkę i wstawiam na ok. pół godziny do piekarnika o temperaturze 230 stopni C.Podaję w foremce na stół - do nakładania łyżką.
Syrop do polewania podaję oddzielnie.Przepis autorski.





