ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z kiwi pod kruszonką

Tartaletki z kiwi pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Macie czasami ochotę na deser, ale najlepiej taki, żeby nie trzeba było poświęcać mu zbyt wiele czasu ? Jeśli tak, to zachęcam do spróbowania tych wspaniałych tartaletek. Spód jest zrobiony z gotowych herbatników, wystarczy mieć w domu dojrzałe kiwi, a co do kruszonki- to ja zazwyczaj mam zapas, zamrożonej - więc wystarczy sięgnąć po gotową porcję. Przygotowanie - kilka minut, potem chwila w piekarniku i już możecie się cieszyć wspaniałym deserem! A gdyby tak jeszcze dodać gałkę lodów waniliowych....
Składniki na 4 tartaletki :
3 dojrzałe kiwi
12 herbatników
2 łyżki masła
1 łyżka ciemnego cukru dark muscovado
masło do smarowania foremki
Kruszonka :
1 łyżka masła
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru
Przygotowanie :
Składniki kruszonki rozcieram w palcach, chłodzę w lodówce przez pół godziny.
Herbatniki kruszę i ucieram w moździerzu na proszek, dodaję 2 łyżki rozpuszczonego masła, mieszam dokładnie aż się połączą. Wypełniam w całości masą posmarowane masłem foremki , na spodzie z herbatników układam obrane i pokrojone w plastry kiwi. Lekko posypuję kiwi cukrem muscovado, a na górę obficie sypię kruszonkę. Na każdej tartaletce robię kleksa z balsamico. Piekę w temperaturze 210-215 stopni C. przez 15 minut. Podaję ciepłe.
Przepis autorski.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis , może zainteresują Cię także pistacjowe tartaletki
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/tartaletki-z-kiwi-pod-kruszonka.html