Wykonanie
Macie czasami ochotę na deser, ale najlepiej taki, żeby nie trzeba było poświęcać mu zbyt wiele czasu ? Jeśli tak, to zachęcam do spróbowania tych wspaniałych tartaletek. Spód jest zrobiony z gotowych
herbatników, wystarczy
mieć w domu dojrzałe
kiwi, a co do kruszonki- to ja zazwyczaj mam zapas, zamrożonej - więc wystarczy sięgnąć po gotową porcję. Przygotowanie - kilka minut,
potem chwila w piekarniku i już możecie się cieszyć wspaniałym deserem! A gdyby tak jeszcze dodać gałkę
lodów waniliowych....



Składniki na 4 tartaletki :3 dojrzałe
kiwi12
herbatników2 łyżki
masła1 łyżka ciemnego
cukru dark muscovado
masło do smarowania foremkiKruszonka :1 łyżka
masła2 łyżki
maki pszennej2 łyżki
cukruPrzygotowanie :Składniki kruszonki rozcieram w palcach, chłodzę w lodówce przez pół godziny.
Herbatniki kruszę i ucieram w moździerzu na proszek, dodaję 2 łyżki rozpuszczonego
masła, mieszam dokładnie aż się połączą. Wypełniam w całości masą posmarowane
masłem foremki , na spodzie z
herbatników układam obrane i pokrojone w plastry
kiwi. Lekko posypuję
kiwi cukrem muscovado, a na górę obficie sypię kruszonkę. Na każdej tartaletce robię kleksa z balsamico. Piekę w temperaturze 210-215 stopni C. przez 15 minut. Podaję ciepłe.Przepis autorski.Jeśli spodobał Ci się ten przepis , może zainteresują Cię także
pistacjowe tartaletki





