Wykonanie
Zawsze lubiłam pewne
wafle z grubą warstwą
czekoladowego kremu i orzeszkami, dziś więc mała wariacja na ich temat ;) Krem przypomina masę kajmakową i jest równie słodki .Dla wielbicieli słodkości !



Składniki na 6 kwadratów 8 x 8 cm :12
wafli -kwadratów 8 x 8 cm50 g.
masła1 łyżka
mleka1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
likieru kawowego1/4 szklanki
mleka w proszku ( nie granulowanego!)20 g.
migdałów w płatkachPrzygotowanie :W rondelku rozpuszczam
masło z
mlekiem, dosypuję
cukier, mieszając doprowadzam do połączenia się składników. Dodaję
kakao i
kawę. Gotuję masę na wolnym ogniu , ciągle mieszając. Gdy zaczną powstawać bąbelki i masa wyraźnie zgęstnieje ( ok. 5 minut) odstawiam ją do schłodzenia. Odkładam 1/4 do oddzielnego naczynia - tą częścią smaruję wszystkie
wafle cienką warstwą z jednej strony, po czym posypuję je
migdałami, lekko dociskam. Do pozostałej ( musi być lekko ciepła) części masy wsypuję
mleko w proszku i dodaję
likier, mieszam dokładnie i wykładam warstwę ok. 1,5 cm na połowę
wafli, przykrywam drugą częścią . Odkładam na desce w chłodne miejsce, przyciskając lekko
wafle z góry drugą deską. Po wystygnięciu wyrównuję brzegi.Przepis autorski.


