Wykonanie
Jako że temat wyższości swojskich
wędlin nad tymi ze sklepu przerabiany był wielokrotnie, o tym mówić nie muszę. Zresztą
schab obroni się sam :) Jest kruchy a jednocześnie soczysty, pikantny i pełen pysznej owocowej
słodyczy.


Składniki :ok. 1 kg
schabu15-20
śliwek wędzonych15-20
suszonych moreli1 duża łyżka suszonego
majeranku3-4 ząbki
czosnku3 duże łyżki
soli5-6
liści laurowychPrzygotowanie :W moździerzu ucieram
czosnek,
sól,
liść laurowy i
majeranek na pastę.
Schab nacinam długim nożem w kilku miejscach, i tak powstałe otwory nadziewam
owocami, uprzednio każdy lekko oprószając w przyprawach . Gdy
schab jest już nadziany dokładnie nacieram go pozostałą pastą i szczelnie zapakowany w folię aluminiową chowam na noc do lodówki. Piekę następnego dnia ( w tej samej folii) w temperaturze 200 stopni C. przez godzinę. Pozostawiam do ostygnięcia w piekarniku.Przepis autorski.





