Wykonanie
Ręka w górę: kto nie lubi domowych frytek ? A te, z nietypowym dodatkiem zyskują wiele na smaku. Polecam, są naprawdę pyszne !


Składniki na 1 osobę :1 duży
ziemniak1 łyżka
ziaren słonecznika1/3 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/5 łyżeczki
soli morskiejolej do smażeniaPrzygotowanie:
Nasiona słonecznika prażę na suchej patelni do zezłocenia, po czym rozcieram je w moździerzu na proszek. Dodaję
paprykę i
sól, przesypuję na płaski talerzyk.Obieram
ziemniaka i kroję go w długie, niezbyt grube słupki.
Olej podgrzewam w garnku do momentu, aż na dnie zaczną tworzyć się widoczne smugi - wtedy wrzucam do niego surowe frytki. Smażę 6-8 minut do momentu, aż będą złote. Osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku .Gorące otaczam w panierce ze
słonecznika. Podaję w papierowej torebce.Przepis autorski.

