ßßß Cookit - przepis na Delikatne eklerki z truskawkową pianką

Delikatne eklerki z truskawkową pianką

nazwa

Wykonanie

Lekkie ciastka ptysiowe z kremem z mascarpone na niedzielne popołudnie po sycącym obiedzie - to pyszna przyjemność ;)
Składniki :
Ciasto:
1/2 litra wody
100 g. masła
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
5-6 jajek
krem :
1 galaretka truskawkowa
200 g. serka mascarpone
Przygotowanie:
Ciastka :
W garnku gotuję wodę z masłem, aż to się rozpuści. Dodaję mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Przekładam ją do miski i dodaję po jednym jajka - kolejne dodaję dopiero wtedy gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Gotowe ciasto powinno być błyszczące i na tyle elastyczne, by dało się przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskam szprycą na blachę wyłożoną papierem porcje ciasta w kształcie ósemek i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 17-20 minut. Studzę eklerki i nożem z zębatym ostrzem przekrawam na pół.
Krem : Galaretkę truskawkową rozpuszczam w szklance gorącej,ale nie wrzącej wody, studzę . Gdy jest chłodna, ale jeszcze płynna , miksuję ją z serkiem mascarpone i wstawiam do lodówki, by stężała. Mieszam co kilka minut, by była gładka i gdy nie będzie wylewać się z łyżki, nakładam masę na połowę ciastka, przykrywając drugą. Podaję oprószne cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/delikatne-eklerki-z-truskawkowa-pianka.html