Wykonanie
Lekkie
ciastka ptysiowe z kremem z
mascarpone na niedzielne popołudnie po sycącym obiedzie - to pyszna przyjemność ;)
Składniki :Ciasto:1/2 litra
wody100 g.
masłaszczypta
soli1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej5-6
jajekkrem :1
galaretka truskawkowa200 g.
serka mascarponePrzygotowanie:
Ciastka :W garnku gotuję
wodę z
masłem, aż to się rozpuści. Dodaję
mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Przekładam ją do miski i dodaję po jednym
jajka - kolejne dodaję dopiero wtedy gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Gotowe ciasto powinno być błyszczące i na tyle elastyczne, by dało się przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskam szprycą na blachę wyłożoną papierem porcje ciasta w kształcie ósemek i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 17-20 minut. Studzę eklerki i nożem z zębatym ostrzem przekrawam na pół.Krem :
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w szklance gorącej,ale nie wrzącej
wody, studzę . Gdy jest chłodna, ale jeszcze płynna , miksuję ją z
serkiem mascarpone i wstawiam do lodówki, by stężała. Mieszam co kilka minut, by była gładka i gdy nie będzie wylewać się z łyżki, nakładam masę na połowę
ciastka, przykrywając drugą. Podaję oprószne
cukrem pudrem.Przepis autorski.