ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe paluszki

Czekoladowe paluszki

nazwa

Wykonanie

Okazały się dość pracochłonne, ale efekt wart zachodu. Zależało mi by ciasto było niezwykle kruche, a masa kremowa:) Tak też jest. Ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych ma oryginalny smak, a czekoladowy krem z wiórkami kokosowymi ma wyraźną fakturę ;)
Składniki na 10 paluszków :
Ciasto:
3 łyżki mąki pszennej
30 orzeszków ziemnych roztartych na miazgę w moździerzu
50 g. zimnego masła
1 czubata łyżka cukru muscovado
Krem :
100 g. serka mascarpone
100 g. czekolady mlecznej
2 łyżki wiórków kokosowych
Do polania :
100 g. czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Przygotowanie :
Ciasto :
W misce siekam masło z mąką i cukrem muscovado, po czym zagniatam jednolite ciasto - jest ono dość kruche i sypkie. Ostrożnie rozwałkowuję na placek o grubości ok. 1-1,5 cm , dzielę nożem na równe paski długości ok. 10 cm, szerokości ok. 1,5 cm. Delikatnie za pomocą noża lub łopatki przenoszę na blachę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Wyjmuję w piekarnika i pozstawiam do zupełnego ostygnięcia na blaszce.
Nadzienie :
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną dodaję do mascarpone ( nie odwrotnie !) , dokładnie mieszam , dodaję wiórki kokosowe.
Na wystudzone paluszki nakładam krem - dość grubo, starając się rozprowadzić go równą wartswą. Tak przygotowane ciasteczka polewam czekoladą.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/czekoladowe-paluszki.html