Wykonanie
Okazały się dość pracochłonne, ale efekt wart zachodu. Zależało mi by ciasto było niezwykle kruche, a masa kremowa:) Tak też jest. Ciasto z dodatkiem
orzeszków ziemnych ma oryginalny smak, a
czekoladowy krem z wiórkami kokosowymi ma wyraźną fakturę ;)


Składniki na 10 paluszków :Ciasto:3 łyżki
mąki pszennej30
orzeszków ziemnych roztartych na miazgę w moździerzu50 g. zimnego
masła1 czubata łyżka
cukru muscovadoKrem :100 g.
serka mascarpone100 g.
czekolady mlecznej2 łyżki
wiórków kokosowychDo polania :100 g.
czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli
wodnejPrzygotowanie :Ciasto :W misce siekam
masło z
mąką i
cukrem muscovado, po czym zagniatam jednolite ciasto - jest ono dość kruche i sypkie. Ostrożnie rozwałkowuję na placek o grubości ok. 1-1,5 cm , dzielę nożem na równe paski długości ok. 10 cm, szerokości ok. 1,5 cm. Delikatnie za pomocą noża lub
łopatki przenoszę na blachę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Wyjmuję w piekarnika i pozstawiam do zupełnego ostygnięcia na blaszce.Nadzienie :
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej, lekko przestudzoną dodaję do
mascarpone ( nie odwrotnie !) , dokładnie mieszam , dodaję
wiórki kokosowe.Na wystudzone paluszki nakładam krem - dość grubo, starając się rozprowadzić go równą wartswą. Tak przygotowane
ciasteczka polewam
czekoladą.Przepis autorski.






