Wykonanie
Taki dziś mokry dzień, jak w listopadzie. Zatęskniłam za złotą jesienią :) Skoro muszę czekać prawie rok - postanowiłam zrobić ją sama :)
Ciastka wyszły delikatne,kruche, cieniutkie. Cieszą teraz moje oko :)
Składniki :2 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny1/2 szklanki
cukru2 czubate łyżki ciemnego
cukru ( u mnie dark muscovado)2
żółtka1 opakowanie
cukru waniliowegoPrzygotowanie :W misce siekam
margarynę z
mąką i
cukrem. Dodaję
żółtka , zagniatam, chłodzę w lodówce ok. 30 minut. Wałkuję ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawam
ciastka w kształcie listków ( u mnie długości ok. 8-11 cm).Nożem zaznaczam siateczkę i nerwy :) Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Podaję z
cukrem pudrem.Przepis autorski.