Składniki:35 g suszonych grzybów1 średnia cebula2 szklanki zimnej wody50 g mąki pszennej50 g masła1-2 łyżki śmietany 18%przyprawa do zupsólpieprzPrzygotowanie:Suszone grzyby myję w ciepłej wodzie, po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin lub na całą noc.Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły.Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na 4 części cebulę.Gotuję razem dot ąd, aż grzyby będą miękkie, wtedy wyjmuję kawałki cebuli, a grzyby osączam (wywaru nie wylewam) i kroję na mniejsze kawałki.Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę, którą rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów.Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do zup.W razie gdyby sos okazał się za gęsty dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Na koniec zabielam sos śmietaną i dokładnie mieszam.Dodaję pokrojone grzyby i jeszcze doprawiam.