Wykonanie
Wszystko zmieniło się gdy pewnego razu mój tato podstępem zmusił mnie do zjedzenia
krewetki dając mi kawałek
mięska i przysięgając, że to
kurczak. No cóż, jak to
kurczak wcale nie smakowało, ale było pyszne! Mimo wszystko jako dziecko nie mogłam przemóc się, by jeść
krewetki serwowane w całości lub nawet z ogonkami. Chyba miałam zbyt dobre serduszko 😉Jakby nie było, teraz jestem ogromną fanką
krewetek, i najchętniej żywiłabym się tylko nimi,
wołowiną i sushi. Niestety, trzeba czasem zjeść coś innego 😀Uważam, że
krewetki z
czosnkiem najlepiej smakują gdy smażymy je w pancerzach i z ogonkami. Dopiero później, na talerzu, obieramy je z pancerzy. Bardzo ważne jest też by użyć
krewetek surowych, wtedy mamy pewność, że będą chrupiące i soczyste po usmażeniu. Obróbka termiczna powinna trwać około 3-5 minut, gdy będziemy je smażyć zbyt długo, staną się gumowate, a tego nie chcemy. Jeżeli ktoś jest bardzo leniwy, można usunąć pancerze przed smażeniem i zostawić same ogonki.Poniżej niezawodny przepis na przepyszne
krewetki z
czosnkiem. Zapraszam!


Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 5 minutW
sumie: 10 minutPorcje: 2Składniki600 g surowych
krewetek black tiger3 duże ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól himalajska
czarny pieprzświeża
bazyliaPrzygotowanieW woku lub na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek.
Czosnek posiekać lub pokroić w drobne kawałki i lekko podsmażyć na
oliwie.Dodać surowe
krewetki z pancerzami i smażyć około 3-5 minut czasem mieszając, do momentu w którym będą całkowicie różowe.Przyprawić
solą i
pieprzem, podawać z posiekaną świeżą
bazylią. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 317 g Kalorie: 369 kcal Tłuszcze: 9,2 Węglowodany: 5,4 g Błonnik: 0,3 g
Białko: 66,5 g3 . 2.1311