Wykonanie
Wrzesień 1, 2014 Wrzesień 1, 2014 Wrzesień 1, 2014 13:12 napisane przez
Miss BerryChia, czyli
szałwia hiszpańska, to nasiona pochodzące z Ameryki Południowej. Znane są ze swoich super zdrowych właściwości. To właśnie dzięki nasionom Chia, możemy cieszyć się dobrze nawodnionym organizmem, ponieważ są w stanie zaabsorbować dużo
wody. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, zmniejszają ryzyko chorób
serca i regulują poziom
cukru we
krwi. Posiadają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a ich stosunkowo mała kaloryczność sprawia, że nasiona Chia są jednym z najlepszych źródeł minerałów na świecie.Z nasion Chia przygotowywać można różnego rodzaju desery, ja także lubię dodawać je do
świeżych soków.Poniżej prezentuję przepis na
Czekoladowy Budyń z Nasion Chia.
Czekoladowy Budyń z Nasion ChiaAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 30 minutW
sumie: 35 minutPorcje: 2Składniki300 ml
mleka⅓ szklanki nasion Chia3 łyżki niesłodzonego
kakao w proszku2 łyżki
syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu ze
stewii10 g
gorzkiej czekolady do posypaniaPrzygotowanieW misce dokładnie wymieszać nasiona Chia,
mleko i
kakao. Odstawić na 30 minut, żeby nasiona zaabsorbowały
wodę.Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.Dodać 2 łyżki
syropu klonowego, 1 łyżeczkę ekstraktu ze
stewii (ostrożnie) i wymieszać.Podawać w małych miseczkach lub filiżankach, posypać startą
gorzką czekoladą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 205 g Kalorie: 290 kcal Tłuszcze: 14,7 g Węglowodany: 27,5 g Błonnik: 9,8 g
Białko: 13,8 g3 . 2.1311
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie