ßßß Cookit - przepis na roszponka + pomelo + winogrona + sok z żurawiny + miód

roszponka + pomelo + winogrona + sok z żurawiny + miód

nazwa

Wykonanie

Wymiksuj się z zimy przepysznym koktajlem z sokiem z owoców żurawiny
Składniki na 1 dużą porcję:
1/4 pomelo (jeszcze dziś w promocji po 2,99 za szt TUTAJ)
10 kulek czerwonego winogrona
garść roszponki
100 ml soku z owoców żurawiny ŻuraVital®
1 łyżka miodu
100 ml wody
Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pełnowartościowy koktajl może stanowić posiłek, polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym i okresie przesilenia wiosennego.
100% sok z żurawiny ŻuraVital otrzymywany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców żurawiny. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem.
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego .
Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych .
Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie .
Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia .Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także kobietom w okresie menopauzy .
Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne .
Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca . Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.
Już jest konkurs na Facebook'u, weź udział, zgarnij nagrody!
Źródło:http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/01/roszponka-pomelo-winogrona-sok-z.html