Wykonanie
Wymiksuj się z zimy przepysznym koktajlem z
sokiem z
owoców żurawinySkładniki na 1 dużą porcję:1/4
pomelo (jeszcze dziś w promocji po 2,99 za szt TUTAJ)10 kulek czerwonego
winogronagarść
roszponki100 ml soku z
owoców żurawiny ŻuraVital®1 łyżka
miodu100 ml
wodyZmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.Pełnowartościowy koktajl może stanowić posiłek, polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym i okresie przesilenia wiosennego.100% sok z
żurawiny ŻuraVital otrzymywany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie
owoców żurawiny. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem.Naukowcy potwierdzają, że
żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego .Cierpkie
jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości
soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej,
żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych .
Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie .Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia .Substancje zawarte w cierpkiej
żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko.
Żurawina przyniesie ulgę także kobietom w okresie menopauzy .Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych
owoców żurawiny, porównywane do działania
czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie
soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne .Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów
serca . Przeciwutleniacze zawarte w
żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.Już jest konkurs na Facebook'u, weź udział, zgarnij nagrody!