ßßß Cookit - przepis na Trufelki daktylowe z tahini

Trufelki daktylowe z tahini

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwo we własnej kuchni możesz przygotować trufle.To chyba najprostsze i najszybsze trufle, pralinki jak kto woli. Idealne dla osób dbających o figurę. Zdrowe, pyszne, wegańskie nawet bez czekolady. Wygladają elegancko i bosko smakują, naprawdę trudno poprzestać na kilku. Te małe kuleczki kryją w sobie tylko zdrowe tłuszcze, a w skład trufelków wchodzą tylko dwa składniki: daktyle i pasta tahini. Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli.
Agnieszko, ten przepis jest dla Ciebie! Lusia i Helenka na pewno chętnie Ci pomogą.
Polecam wszystkim łasuchom!
Składniki na 15 trufli:
15 daktyli
3 łyżki pasty tahini
szczypta mielonego kardamonu
do obtoczenia:
2 łyżeczki orzechów nerkowca
2 łyżki wiórków kokosowych
nasiona sezamu - opcjonalnie
Wykonanie: z daktyli usunąć pestki. Daktyle, tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty, choć nie jest to konieczne. Umieścić pastę w lodówce na 10 minut, by składniki mogły się związać w międzyczasie zmiksować w blederze orzechy nerkowca lub innych dowolnych. Jeśli użyjesz sezamu upraż go na patelni przez 1 minutę z daktylowej pasty uformować 15 kulek. Obtoczyć je w orzechach, wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu
ułożyć dekoracyjnie na paterze i podawać
nie wymagają przechowywania w lodówce. Nie wiem też jak długo można je przechowywać, u mnie zniknęły w jedno popołudnie
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/trufelki-daktylowe-z-tahini.html