Wykonanie
Kolejny prosty przepis. Przepis podstawowy składa się z 2 składników (
woda i
wiórki kokosowe). Postanowiłam wypróbować nieco wzbogaconą wersję - dodałam łyżkę
sezamu niełuszczonego (wapń) i
daktyla (
słodycz); wyszło super. Najlepsze dotychczas ;) Nadaje się do zabielania
kawy czy
herbaty, przygotowania
kakao; można je też wykorzystać w wypiekach, dodać do
płatków, czy po prostu wypić :)Składniki (na 1l):1 szkl
wiórków kokosowych (najlepiej eko)4 szkl
wody przegotowanej1 łyżka
sezamu niełuszczonego1
daktyl bez pestkiWiórki wrzucam do garnka z
wodą, podgrzewam do temperatury ok. 40 stopni. Następnie całość przelewam do kielicha blendera, w którym wcześniej umieszczam
sezam i
daktyla; miksuję mniej więcej 1 minutę na najwyższych obrotach.Przecedzam przez gazę i przelewam do butelki.Pozostałości suszę i wykorzystuję w wypiekach (dodaję np. do ciast,
ciastek czy gofrów).