ßßß Cookit - przepis na Domowe lody jogurtowo-malinowe

Domowe lody jogurtowo-malinowe

nazwa

Wykonanie

Latem tylko proste desery mają największe wzięcie. Szybkie w przygotowaniu i do podania są właśnie lody. Dzisiejsze przygotowane są na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem śmietany kremówki. Zamiast kremówki można użyć mleczka kokoswego. Są smaczne i zdrowe, a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakołyk. Zrobiłam większą ilość musu malinowego i podałam go do lodów jako polewę. Także są podwójnie malinowe. Mus zrobiłam z malin mrożonych, nie miałam sumienia maltretować tych cudownych, pachnących latem owoców. Świeże maliny zjedliśmy jako następny malinowy dodatek do lodów.
Składniki:
350 g jogurtu greckiego
150 g kremówki lub mleczka kokosowego
4 łyżki cukru pudru
400 g mrożonych malin + 2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
maliny umieścić w garnuszku z cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Dodać sok z cytryny. Pogotuj kilka mnut, by owoce się rozpadły. Przetrzyj maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia. Najlepiej maliny przygotowac wcześniej i pozostawić je przez noc w lodówce, by dobrze się schłodziły.
wszystkie składniki lodów powinny być porządnie schłodzone. Gdy używasz mleka kokosowego puszkę wstaw również na noc do lodówki
jogurt grecki wymieszać z kremówką lub mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Masę umieścić w maszynce do lodów i postępowac dalej wg instrukcji
część napowietrzonej masej lodowej umieścić w pudełku do zamrażania, na to wyłożyć mus malinowy - ilość wg uznania - i na to resztę masy jogurtowj. Pudełko zamknąć i pozostawić kilka godzin w zamrażarce. Jeśli zostawisz na całą noc, pamietaj by wystawić je przynajmniej 20 minut przed podaniem
resztę musu malinowego wlać do dzbanuszka i podać jako polewę do lodowych kulek
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/domowe-lody-jogurtowo-malinowe-bez-jajek.html