Wykonanie
Truskawka nasza ukochana, czerwona, słodka i aromatyczna. Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Teraz w połowie czerwca jest dosłownie wszechobecna. Czy wiesz, że
truskawka nie jest dziełem
matki natury? Ten cudowny
owoc stworzył człowiek krzyżując
poziomkę wirginijską z chilijską. Działo się sie to w 1712 roku.Możemy się nimi objadać bezkarnie, nawet powinniśmy. Wyjątkowo sprzyjają naszej figurze, są niskokaloryczne - w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe . Ta owocowa
sałatka nie jest deserem, choć może oczywiście nim być, a dodatkiem do grilowanego
łososia (po przepis zapraszam tutaj).

Składniki na 4 porcje:1 mały
melon (np.Cantalupa,Galia)500 g
truskawek1 limetka2 łyżki
miodu4 łyżki chipsow
kokosowychkilka gałązek
mięty lub
kolendryPrzygotowanie: z
melona usunąć pestki i skórę. Miąższ pokroić w plastry, następnie w kostkę
truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić w ćwiartkidekoracyjnie ułożyć na talerzykachwycisnąć
sok z limetki. Sok wymieszać z
miodem i posiekaną
miętąchipsy kokosowe uprażyc na suchej patelni
owoce polać przygotowanym
syropem i posypać
chipsami kokosowymipodawać mocno schłodzonąŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: Czy wiesz, że mycie
truskawek w lekko cieplej wodzie, pozbawia je pozostałych po opryskach pestycydów?