Wykonanie
O tych maleńkich zielonych listkach przypominamy sobie przed Świętami Wielkanocnymi. Właśnie wtedy je wysiewamy, by stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu. Bowiem
rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocy. Warto jednak pamiętać o niej przez cały rok, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów w "zasięgu ręki". Nic
dziwnego,
rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.Ma pikantny, intensywny smak, co nie każdemu może odpowiadać, ale naprawdę warto się do niego przekonać, bo
rzeżucha posiada wiele cennych witamin i składników mineralnych.
RZEŻUCHA (Cardamine L.) to rodzaj roślin z kapustowatych. Zwyczajowa nazwa w
języku polskim stosowana jest także w odniesieniu do gatunku z innego rodzaju - pieprznicy siewnej (Lepidium saltivum).
Rzeżucha to prawdziwa bomba energetyczna, świetna na wiosnę, gdy wiele osób odczuwa niedobór witamin i mikroelementów. Zasila organizm i buduje odporność dzięki zawartości witamin: A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i następujacych minerałów:
jodu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu,
sodu, cynku, miedzi, selenu, siarki, chromu i manganu.DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO
RZEŻUCHĘ PRZEZ CAŁY ROK ?jest bogata w łatwo przyswajalny jod, tak przydatny w leczniu chorob tarczycy (niedoczynność)łagodzi dolegliwości reumatycznechroni oczy - jest intensywnie zielona dzięki naturalnym barwnikom: luteinie i zeaksantyniewzmacnia kości i chroni przed osteoporoząwzmaga pracę trzustki - zawiera cenny chrom, który współdziała z insuliną w regulacji poziomu glukozy we
krwidobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Siarka wzmacnia włosy zapobiega ich wypadaniu. Tak samo działa sok z
rzeżuchy.
Sokiem z
rzeżuchy Francuzki zmywaja piegi i " starcze plamy pigmentowe", który ma działanie wybielająceoczyszcza krew (zwalczając trądzik i łojotok), pomaga usuwać toksynydezynfekuje
drogi moczowe. Tu muszą uważać osoby ze schorzeniami nerek i nie przekraczać 2-3 łyżeczek
rzeżuchy dziennie. Nadmiar może spowodować zapalenie pęcherza moczowegodezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowychroni przed chorobami nowotworowymi dzięki obecności antyoksydantów i witaminy Cjeśli masz małego niejadka poprawi jego apetytpomaga w zwalczaniu anemii i w chorobie wieńcowejMam nadzieję, że ta długa lista zalet już zachęciła Cię do wychodowania
rzeżuchy na domowym parapecie kuchennym. Jest to naprawdę bardzo łatwe. Zadanie to możemy powierzyć naszym maluchom. Będą miały swój wkład w przygotowania świąteczne, a przy okazji znakomitą lekcję biologii.
JAK WYCHODOWAĆ
RZEŻUCHĘ W DOMU?By cieszyć się zielonym dywanikiem
rzeżuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyśleć około 7-10 dni wcześniej.Będziemy potrzebować: 1-2 opakowania nasionwata lub ligninanaczynie
wodado naczynia wyłóż na dno watę lub ligninę. Możesz użyć płaskiego plastikowego naczyńka, małe tacki, płaskiego talerzyka, lub obłożyć zewnetrzną stronę salaterki - a otrzymasz wtedy zieloną górkę. Jeśli posadzisz
rzeżuchę w pięknym, dekoracyjnym naczyniu będzie to orginalna ozdoba domuzwilż watę i rozsyp nasionka. Postaraj się to zrobić w miarę równomiernie, by nie było "łysych" miejsc. Spryskaj hodowlę
wodą ze zraszaczaprzez cały okres uprawy - około 10 dni- zraszaj codziennie
wodą nie dopuszczając do przeschnięcia podłoża. Pierwsze nasionka wykiełkują już po 2-3 dniach. Wyrośnie szybciej jeśli ustawisz ją w widnym i ciepłym miejscu. Pierwsze dni możesz hodowlę przykryć folią spożywczą, by przyspieszyć kiełkowanie. Po 10-ciu dniach
rzeżucha osiąga pełną dojrzałość. Należy dbać, by nie zakwitła, bo wtedy nabiera
ostrego i gorzkiego smaku. Wyrośniętą ścinaj nożyczkami i dodawaj do kanapek, zup,
sosów, sałatek, surówek, past i
masła. Zalecana dzienna porcja to 2-3 łyżeczki.NA ZDROWIE ! SMACZNEGO !