Wykonanie

Dawno zapomniany deser, bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel? Może warto przypomnieć stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przecież nie tylko przez dzieci. Banalnie prosty, bo ogranicza się jedynie do wymieszania składników. I bardzo smaczny. Przy
jeżynowym jest ciut więcej zachodu, bo chcemy wyeliminować pestki. Gdy jednak zrezygnujesz ze świeżych
owoców, równie smaczny będzie ugotowany na bazie kompotu lub soku.Kto zna jego smak tylko z
torebki, koniecznie musi spróbować tego domowego. A, że moja
jeżyna cały czas obdarowuje nas smacznymi
owocami u mnie właśnie
jeżynowy.

Składniki na 4 małe pucharki:0,5 kg
jeżyn3 łyżki
cukru2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 l
wody1 łyżka
jogurtu greckiegoWykonanie:
Jeżyny przebrać, opłukać. Wrzucić do rondelka, dodać
cukier, pogotować kilka minut, aż
owoce się rozpadnąPrzetrzeć przez sito.Do przetartych
jeżyn dodać
wodę i
mąke ziemniaczaną rozrobioną z niewielką ilością zimnej
wody mieszając najlepiej rózgą. Zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Schłodzić lub podawać jeszcze ciepły.Pyszny z gęstą
śmietaną lub
jogurtem greckim doprawionym
cukrem i
cukrem waniliowym lub osłodzoną
śmiataną kremówką. Smacznego!