ßßß Cookit - przepis na Domowy kisiel jeżynowy

Domowy kisiel jeżynowy

nazwa

Wykonanie

Dawno zapomniany deser, bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel? Może warto przypomnieć stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przecież nie tylko przez dzieci. Banalnie prosty, bo ogranicza się jedynie do wymieszania składników. I bardzo smaczny. Przy jeżynowym jest ciut więcej zachodu, bo chcemy wyeliminować pestki. Gdy jednak zrezygnujesz ze świeżych owoców, równie smaczny będzie ugotowany na bazie kompotu lub soku.
Kto zna jego smak tylko z torebki, koniecznie musi spróbować tego domowego. A, że moja jeżyna cały czas obdarowuje nas smacznymi owocami u mnie właśnie jeżynowy.
Składniki na 4 małe pucharki:
0,5 kg jeżyn
3 łyżki cukru
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l wody
1 łyżka jogurtu greckiego
Wykonanie:
Jeżyny przebrać, opłukać. Wrzucić do rondelka, dodać cukier, pogotować kilka minut, aż owoce się rozpadną
Przetrzeć przez sito.
Do przetartych jeżyn dodać wodę i mąke ziemniaczaną rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody mieszając najlepiej rózgą. Zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Schłodzić lub podawać jeszcze ciepły.
Pyszny z gęstą śmietaną lub jogurtem greckim doprawionym cukrem i cukrem waniliowym lub osłodzoną śmiataną kremówką. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/10/domowy-kisiel-jezynowy.html