ßßß Cookit - przepis na Przetwarzamy, przerabiamy … czyli truskawki z chili

Przetwarzamy, przerabiamy … czyli truskawki z chili

nazwa

Wykonanie

Tego samego wieczoru kiedy wymyśliłyśmy z Agulkiem truskawki z imbirem :) do głowy przyszedł nam też jeszcze inny pomysł … a co! Jak się już spotkamy to do głowy przychodzi nam dużo fajnych pomysłów … nie tylko truskawkowych :) jednak skoro przy truskawkach jestem to przy truskawkach zostanę … Wymyśliłyśmy więc, że można by truskawki potraktować chili. No bo jeśli czekoladki można to czemu nie spróbować by z truskawkami?
No i spróbowałam. Lubię chili więc mi smakowało. Świeżutka bułeczka, masełko, kawusia i ten dżemik …
Kto nie ryzykuje ten nie ma :)
Do przygotowania truskawkowego dżemu z chili potrzebne będzie:
1 kg umytych, wyszypułkowanych truskawek
1 kg cukru trzcinowego - żelującego
1 papryczka chili – (posiekana) – opcjonalnie 1 łyżeczka zmielonego chili
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5-10 goździków (w zależności od upodobania do smaku)
Jak przyrządzić:
Obrane truskawki rozdrobnić bądź zblendować. Truskawki połączyć z cukrem żelującym, goździkami i dokładnie wymieszać w garnku. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny
Następnie mieszając na kuchence doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty cały czas mieszając (uważać by truskawki się nie przypaliły). Na koniec dodać sok z cytryny i posiekaną wypestkowaną (lub zmieloną, suszoną) na drobno papryczkę chili.
W przypadku pojawienia się piany – zestawić z palnika i mieszać tak długo aż piana sama zniknie (piankę można też ściągnąć ręcznie łyżką).
Gorącym dżemem należy napełniać wyparzone, suche i czyste słoiczki. Natychmiast po napełnieniu zamknąć. Słoiczki stawiać do góry dnem. Ja okrywam je ciepłym polarowym kocykiem i pozastawiam do wystygnięcia.
Przepis bierze udział w przesympatycznej akcji:
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/06/przetwarzamy-przerabiamy-czyli_15.html