Wykonanie

Tego samego wieczoru kiedy wymyśliłyśmy z Agulkiem
truskawki z
imbirem :) do głowy przyszedł nam też jeszcze inny pomysł … a co! Jak się już spotkamy to do głowy przychodzi nam dużo fajnych pomysłów … nie tylko
truskawkowych :) jednak skoro przy truskawkach jestem to przy truskawkach zostanę … Wymyśliłyśmy więc, że można by
truskawki potraktować
chili. No bo jeśli
czekoladki można to
czemu nie spróbować by z truskawkami?

No i spróbowałam. Lubię
chili więc mi smakowało. Świeżutka bułeczka, masełko, kawusia i ten dżemik …Kto nie ryzykuje ten nie ma :)

Do przygotowania
truskawkowego dżemu z
chili potrzebne będzie:1 kg umytych, wyszypułkowanych
truskawek1 kg
cukru trzcinowego - żelującego1
papryczka chili – (posiekana) – opcjonalnie 1 łyżeczka zmielonego
chilisok wyciśnięty z 1
cytryny5-10
goździków (w zależności od upodobania do smaku)

Jak przyrządzić:Obrane
truskawki rozdrobnić bądź zblendować.
Truskawki połączyć z
cukrem żelującym,
goździkami i dokładnie wymieszać w garnku. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godzinyNastępnie mieszając na kuchence doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty cały czas mieszając (uważać by
truskawki się nie przypaliły). Na koniec dodać
sok z cytryny i posiekaną wypestkowaną (lub zmieloną, suszoną) na drobno
papryczkę chili.W przypadku pojawienia się piany – zestawić z palnika i mieszać tak długo aż piana sama zniknie (piankę można też ściągnąć ręcznie łyżką).Gorącym
dżemem należy napełniać wyparzone, suche i czyste słoiczki. Natychmiast po napełnieniu zamknąć. Słoiczki stawiać do góry dnem. Ja okrywam je ciepłym polarowym kocykiem i pozastawiam do wystygnięcia.

Przepis bierze udział w przesympatycznej akcji: