Wykonanie

Wspomnienie lata, wspomnienie dzieciństwa, wspomnienie szalonych dni kiedy od rana do wieczora można było bezkarnie biegać po bezpiecznej okolicy, zawierać niesamowite znajomości i nikt nikomu nie zagrażał, nikt nikogo nie straszył potworami z Piotrkowa czy Wrocławia … Bez względu na wszystko co działo się w koło świat dzieci był wtedy inny – miały mniej bajek w telewizji, nie miały dostępu do internetu bo go w ogóle nie było (wyobrażacie to sobie?), prawie wszyscy
mieli takie same szare zabawki, a największym marzeniem nastolatków był
radio-magnetofon Kasprzak :-) Czyż to nie wspaniałe czasy? No wiem, że nie … ale pod względem kulinarnym … nie mają sobie równych. Żywność była wtedy o niebo lepsza, zdrowsza i tańsza. Nie zawierała w sobie tylu konserwantów i innych chemicznych dodatków oraz rzeczy o jakich nam się nawet nie śniło. Wystarczy wziąć do ręki pierwszą lepszą etykietę i przeczytać dokładnie skład, a dowiadujemy się takich rzeczy, od których włos na głowie się jeży, a żołądek nie zawsze dobrze się czuje …Takie czasy … ale można choć na chwilę zapomnieć się w tym wszystkim przyrządzając prostą i znaną jeszcze z dzieciństwa potrawę -
makaron z
truskawkami i
śmietanką :-)Będzie potrzebne :1 opakowanie dowolnego
makaronu (na 4 porcje)0,5 kg
truskawek (świeżych lub mrożonych)1-4 łyżki
cukru (w zależności jak bardzo słodką
śmietankę lubicie)1 kubek słodkiej
śmietany gęstej1 łyżka
oleju (do gotowania
makaronu)szczypta
soliJak wykonać:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką
oleju zgodnie z instrukcją jak na opakowaniu. Ja kupuję
makaron – grube
nitki-kluchy w Kauflandzie (opakowanie na zdjęciu). Po ugotowaniu odcedzić i krótko hartować w zimnej wodzie (bardzo krótko).
Truskawki zmiksować z 1,5 łyżki
cukru na mus
truskawkowy. Jeśli są mrożone uprzednio rozmrozić . Wylać mus na
makaron ułożony na talerzu. Całość polać gęstą
śmietanką wymieszaną z resztą
cukru.Całe danie – gotowe :-)

To było i jest pyszne :-)