Wykonanie
            Właśnie otwarłam ostatni słoiczek tych wspaniałości ... 
dżemu brzoskwiniowego z 
imbirem. Robiłam go tej jesieni po raz pierwszy i tylko na próbę ... która powiodła się i to bardzoooo. Co prawda moi zacni domownicy kręcą nosem wyjadając inne słoiczki 
brzoskwiniowych pyszności (tych z 
żurawiną) ale dla mnie tym lepiej no i dla Gugulka, któremu zawsze mogłam coś zawieść w prezencie :-) Tak naprawdę to Gugulek wyjadł prawie cały zapas moich 
imbirowych brzoskwiń bo jak się okazało, że je bardzo lubi to ja odpuściłam i zostawiłam zapasy Gugulkowi. Obiecałam, że w przyszłym roku zrobię większą ilość tak aby i dla Gugulka i dla mnie i dla innych smakoszy do lata wystarczyło.Moi 
drodzy, jeśli lubicie 
brzoskwinie i 
imbir polecam tę kombinację. Smak na razowcu z 
masłem niepowtarzalny :-)Będzie potrzebne:1 kg dojrzałych 
brzoskwiń5 dkg świeżego 
imbiru1/2 kg 
cukruŻelfiks lub inne dobrodziejstwo naszych czasów czyli substancja żelująca w proporcji 1:1100 ml 
soku morelowegoporcja wystarcza na 4 słoiki po 250 ml.

Jak wykonać:
Brzoskwinie umyć i sparzyć, a następnie zdjąć z nich skórkę. Miąższ pokroić na drobne kawałki.
Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.Kawałki 
brzoskwiń włożyć do rondelka (najlepiej o grubym dnie). Mieszając, gotować przez 15 minut. Następnie dodać 
cukier i 
imbir gotować przez kolejnych 15 minut. Kolejno wymieszać dokładnie z Żelfiksem (lub inną równie dobrą substancją żelującą) oraz 
sokiem morelowym. Zamknąć do słoików ten "złoty" skarb i ustawić słoiczki do góry dnem - metodą "pod kocykiem" do momentu aż nie ostygną.Ci co boją się ostrości 
imbiru - mogą go sobie dać odrobinę mniej

Uwaga!!! dostanie w naszych zacnych sklepach 
soku morelowego graniczy prawie z cudem (no mnie się jeszcze nie udało, więc jeśli mam własny to dodaję własny)dlatego proponuję zamienić 
sok morelowy na 
sok pomarańczowy :-) idealny ze świeżych 
cytrusów, ale zdaję sobie sprawę, że gdy mamy świeże i pachnące 
brzoskwinie w naszych ogrodach i na naszych straganach - wtedy 
pomarańcze w naszych marketach nie są najlepszej jakości :-( Proponuję zatem dobry sok kartonowy (sposób już wypróbowany).Idealnie byłoby gdyby 
imbir do tego 
dżemu nie był 
chiński. Można już taki kupić w naszych sklepach. Warto poszukać :-)