ßßß Cookit - przepis na POWIDŁA AGRESTOWE

POWIDŁA AGRESTOWE

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ich kwaskowaty, przydymiony smak oraz intensywny zapach. Według mnie są zdecydowanie lepsze od tych śliwkowych. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Nie są trudne do wykonania, choć wymagają stałego nadzoru i częstego mieszania. Porządne powidła muszą się troszeczkę przypalić. To delikatnie zaostrza ich smak, wydobywa goryczkę ukrytą w kwaskowej skórce.
Stanowią cudowny dodatek do ciast (pierników), ciastek, czy dań mięsnych. Ja najchętniej zjadam je z chrupiącą bułką z masłem. Mniam!
Składniki:
3 kg agrestu
1 kg cukru
Owoce obieramy z szypułek i myjemy dokładnie. Do dość dużego słoika wkładamy agrest i wsypujemy cukier naprzemiennie. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 7 dni (najlepiej zostawić słoik na balkonie pod zadaszeniem). Następnie sok zlewamy*, a owoce przenosimy do dużego garnka o grubym dnie. Prażymy je przez 4 dni (1 i 1/2 godzin dziennie) na najmniejszym ogniu (najlepiej na maszynce elektrycznej), często mieszając. Gotowe powidła przenosimy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy "na mokro" (patrz: przetwory gorące). Tak zabezpieczone mogą spędzić w spiżarni nawet kilka miesięcy.
* Wiadomo, nic nie może się zmarnować. Sok rozlewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy "na mokro" . Rozgrzeje nas zimą równie mocno jak sok malinowy.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/07/powida-agrestowe.html