ßßß Cookit - przepis na MARMOLADA Z DZIKIEJ RÓŻY

MARMOLADA Z DZIKIEJ RÓŻY

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie jest to przepis dla osób cierpliwych i odpornych psychicznie :-) Przekopałam się przez dziesiątki przepisów i wszędzie autorzy podają, żeby przed prażeniem usunąć kudłate pestki z owoców. Często idę na łatwiznę (z różnym skutkiem) postanowiłam więc wykazać się kreatywnością.
Składniki (5 słoiczków o pojemności 135 ml):
1 kg owoców dzikiej róży
1 kg cukru
sok z 1/2 cytryny
1 laska wanilii
2 i 1/2 szklanki wody
Owoce dzikiej róży (dojrzałe, mocno czerwone) myjemy dokładnie. Usuwamy szypułki.
Wanilię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki.
Do garnka o grubym dnie wlewamy dwie szklanki wody, wsypujemy 1/2 kg cukru, wrzucamy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii wraz z pestkami. Podgrzewamy mieszaninę- cukier musi się całkowicie rozpuścić. Do wrzącego syropu wkładamy całe owoce. Przykrywamy garnek pokrywką i smażymy owoce około 2 godziny- mieszamy je od czasu do czasu, żeby nie przywarły do dna. Miąższ musi być bardzo miękki. Pod sam koniec wlewamy sok z cytryny.
Odstawiamy owoce do przestudzenia, po czym przecieramy je przez sito o dużych oczkach (na tym etapie pozbywamy się grubych skórek oraz pestek). Powoli polewamy owoce na sitku wrzącą wodą (maksymalnie 1/2 szklanki wody)- ułatwi nam to przecedzanie. Nasza marmolada w tym momencie będzie przypominała rzadki mus. Niestety włoski z pestek (wiem z doświadczenia: strasznie drażniące gardło, wbijające się w język, przypominające twardą szczecinę jakiegoś dzikiego zwierza) znajdują się ciągle w musie. Przecieramy więc go ponownie. Tym razem jednak przez gazę opatrunkową nałożoną na sitko o bardzo drobnych oczkach. Czysty i jednolity (mogą w nim pływać jedynie nasionka wanilii) przecier owocowy przelewamy do rondelka. Dodajemy pozostały cukier i zagęszczamy marmoladę. Po około 15 minutach jest już gotowa. Przekładamy ją do czystych, wyparzonych słoiczków. Naczynka odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w takiej pozycji na około 15 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/marmolada-z-dzikiej-rozy.html