ßßß

Składniki - na 8 małych bułeczek:· 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej· 50 g otrąb owsianych· 5 łyżek oleju· 25 g świeżych drożdży· 1 łyżeczka soli· 1 łyżeczka cukru· ok. 3/4 szklanki wody· 2 łyżki ziaren słonecznika + trochę do posypania bułeczekDrożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dolewamy odrobinę ciepłej wody i dobrze mieszamy. W dużej misce łączymy resztę składników, przelewamy drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wygładzamy odrobiną wody i posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby jeszcze podrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy ok. 40-45 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!