ßßß Cookit - przepis na BANANOWO-KOKOSOWE KLUSKI KŁADZIONE

BANANOWO-KOKOSOWE KLUSKI KŁADZIONE

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kiedyś bananowe, tym razem przyszła pora na wykorzystanie mąki kokosowej premium , która otrzymałam od sklepnazdrowie.pl . Kluski dzięki niej wyszły bardzo mocno kokosowe, a w połączeniu z bananem miały po prostu smak raju - tak go właśnie sobie wyobrażam :) Jest to mąka nieodtłuszczona, więc jeśli takową posiadacie - nie daję gwarancji, że kluseczki wyjdą, bo nie wiem jak się ta "lżejsza" zachowuje. :)
/1 porcja/
mały dojrzały banan (ok. 80 g)
25 g mąki kokosowej premium
35 g mąki pszennej graham
szczypta soli
małe jajko
350 ml naturalnego mleka sojowego *
suszona żurawina do podania
Banana rozgnieść widelcem. Dodać jajko, sól oraz obie mąki.
Wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników.
Mleko zagotować, kluski nabierać czubkiem łyżki i "spychać" je do gotującego się mleka.
Ciasto powinno być gęste, z trudem spływać z łyżki po jej odwróceniu.
Po uformowaniu klusek gotować ok. 4 minut na małym ogniu.
Przelać do miseczki i podawac z ulubionymi dodatkami (u mnie suszona żurawina).
Smacznego!
*kluski można ugotować oczywiście w dowolnym mleku
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/494-bananowo-kokosowe-kluski-kadzione.html