Wykonanie
Pierwszy raz w życiu robiłam domowy
kisiel i teraz wiem, że już nigdy nie sięgnę po ten kupny. Po prostu bajka! Lekko kwaskowaty, gorący
kisiel w połączeniu z serniczkami to po prostu śniadanie idealne i od dziś jedno z moich ulubionych :) Jeśli jeszcze nie robiliście, koniecznie to nadróbcie. Jest banalnie prosty, a satysfakcja gwarantowana :)



Serniczki150 g półtłustego
twarogu mielonego2 łyżki
otrąb orkiszowych1 kopiasta łyżka
mąki gryczanej3 krople
aromatu waniliowego2 łyżeczki
cukru trzcinowegojajko1.
Twaróg rozgnieść z
jajkiem,
otrębami,
mąką i
cukrem trzcinowym.2. Dodać
aromat waniliowy.3. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki i kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko rozpłaszczając.4. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia, z obu stron.Domowy
kisiel truskawkowy200 g dojrzałych
truskawek1 łyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżeczki
cukru trzcinowego (radzę nie oszczędzać, bo mój i tak nie był słodki)odrobina
wody1. Z
truskawek osunąć szypułki i poprzekrawać na pół.2. Wrzucić
truskawki do rondelka, podlać odrobina wrzącej
wody.3. Dodać
cukier trzcinowy,
cukier z prawdziwą
wanilią i wymieszać.4. Gotować do momentu rozpadnięcia się
truskawek.5. Łyżkę
mąki ziemniaczanej rozprowadzić w wodzie i powoli wlewać do rondelka, cały czas mieszając.6. Przelać do miseczki i podawać z serniczkami.Smacznego!