ßßß Cookit - przepis na Zrób to sam. Cebulka prażona. Cebulowa posypka i przyprawa do potraw

Zrób to sam. Cebulka prażona. Cebulowa posypka i przyprawa do potraw

nazwa

Wykonanie

Cebulka prażona w postaci chrupiących, rumianych kawałeczków jest dostępna w wielu sklepach. Ale ja nigdy jej nie kupuję bo z łatwością mogę zrobić ją w domu sama.
Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić.
Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu w domu. Taką przyprawę warzywną typu vegeta też robię sama i później wiem dokładnie co dodaję do gotowanych przez siebie dań.
Cebulka prażona do posypywania i przyprawiania dań
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki:
kilka niedużych cebul białych
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 szklanki oleju roślinnego, u mnie rzepakowy
1 łyżeczka soli
Jak zrobić samemu prażoną cebulkę?
Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. U mnie miała boki mniej więcej ok. 5 mm, ale jeśli pokroicie drobniej to otrzymacie po prostu drobniejszy produkt końcowy. Pokrojoną cebulę wymieszałam z mąką pszenną starając się porozdzielać warstwy warzywa. Kawałeczki, każdy z osobna, powinny być pokryte cieniutką warstwą mąki.
W rondlu rozgrzałam olej. Cebulę wrzucałam partiami otrzepując ją na dłoniach z nadmiaru mąki. Smażyłam aż cebula zaczęła się rumienić. Stopień wysmażenia to już indywidualna sprawa, ale od momentu kiedy kawałki zaczną się rumienić trzeba cebuli pilnować i mieszać zawartość rondla żeby wszystko smażyło się równomiernie.
Usmażoną, rumianą cebulę wyławiałam łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć ją z nadmiaru tłuszczu. Kiedy usmażyłam już pozostałą cebulę wszystkie prażone kawałki posypałam solą i wymieszałam. Kiedy zupełnie wystygły przesypałam je do szczelnie zamykanego słoja i trzymam w szafce z przyprawami.
Mojej cebuli było po pokrojeniu ok. 3 szklanek - nie robię jakichś wielkich ilości za jednym razem, ale i tak smaży się ją partiami więc naszykujcie ile chcecie. Jeśli lubicie taką cebulkę możecie od razu przygotować sobie kilka słoiczków.
Nie wiem ile taka cebula może postać. Ja zużywam porcję w ciągu 1-2 miesięcy i robię nową partię.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/zrob-to-sam-cebulka-prazona-cebulowa-posypka-i-przyprawa-do-potraw.html