ßßß Cookit - przepis na Miksowanie na śniadanie czyli pożywny koktajl owocowy z otrębami

Miksowanie na śniadanie czyli pożywny koktajl owocowy z otrębami

nazwa

Wykonanie

Tak się złożyło, że zdecydowanie łatwiej i przyjemniej pochłonąć mi coś w postaci płynnej czyli tak żeby nie było trzeba gryźć i potem męczyć się z połykanymi, suchymi kęsami. Lata lecą i zdrówko już nie takie jak w młodości... Nie dość, że złapałam paskudną infekcję i wywaliło mi migdały to dodatkowo jestem w trakcie leczenia stomatologicznego - stąd całkiem spore problemy z dziobem i gardłem.
Zobacz jaki pyszny koktajl może zrobić ze szpinaku!
Niestety, mój strach przed wizytą u dentysty wcale z wiekiem nie osłabł chociaż staram się pilnować tych spraw. Jednak nie zawsze to się udaje a poza tym natura potrafi zaskakiwać i sprowadzić niespodziewanie do parteru. Co do mnie miała pewnie jakiś swój plan bo zwaliła na mnie kilka rzeczy od razu a teraz pewnie siedzi w kąciku i chichocze patrząc jak sobie radzę. Tyle, że trafiła na niezłą zawodniczkę bo ja radzę sobie całkiem dobrze i daję słowo, że jestem twarda! Grzecznie przyjmuję zalecone specyfiki a kiedy trzeba siadam na fotel oddając się w zaufane ręce znajomego od lat dr Ząbka.
Tyle, że sumując kilka dolegliwości jestem nieco obolała i przybita więc zaczęłam pić. To dużo ułatwia...
Tak się porobiło, że rzeczywiście dużo przyjemniej mi coś dzisiaj wypić niż przeżuwać i połykać na sucho. Dlatego zaopatrzyłam się w różne owoce, warzywa, zielska i dodatki, które mogą przydać się do zmiksowania w jakieś smaczne koktajle . Będę sobie kombinować i popijać pyszności a zaletą tego jest jeszcze to, że nie muszę nic gotować a do zmywania jedynie kielich blendera no i ew. sokowirówka lub mała wyciskarka do cytrusów.
Na pierwszy ogień poszły słodziutkie, czerwone pomarańcze, które nabyłam w Prodotti Tipici Siciliani - sklepie, z oryginalnymi produktami sprowadzanymi bezpośrednio z Sycylii. Właściciele zamawiają niezbyt duże partie towarów od sprawdzonych, lokalnych producentów i sprowadzają je do Polski ku swojej i naszej uciesze. Dodam, że czerwone pomarańcze są o niebo lepsze niż te kupowane w supermarketach, do których zrywa się jeszcze niedojrzałe owoce i potem przechowuje nie wiadomo ile czasu w chłodniach. Do sklepu włoskiego trafiają zaledwie kilka dni po zerwaniu z drzewek więc są pełne słońca i smaku. Poza czerwonymi pomarańczami sklep oferuje także cudowne mandarynki i cytryny.
Jak zrobić k oktajl pomarańczowo-bananowy z otrębami gryczanymi ?
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 2 duże porcje:
2 czerwone pomarańcze
2 zwykłe pomarańcze
1 banan
ew. sok z cytryny
3 łyżki otrąb gryczanych
sposób przygotowania: wszystkie owoce dokładnie umyłam i osuszyłam. Pomarańcze poprzekrawałam na połówki i wycisnęłam z nich sok przy pomocy wyciskarki. Przelałam do pojemnika blendera razem z kawałeczkami miąższu więc to była właściwie taka całkiem gęsta zawiesina. Trzeba uważać na pestki i jeśli takie są w owocach to je usunąć. Do pomarańczowej, bardzo słodkiej pulpy, dla równowagi smaku dodałam jeszcze wyciśnięty sok z połowy cytryny - ten dodatek jednak zależy od tego jak słodkie pomarańcze będziecie mieli. Jeśli pomarańcze są kwaskowe to nie dodajemy cytryny, ale też nie dosładzamy bo i po co? Dorzuciłam obranego, połamanego na kawałki banana i dosypałam 3 łyżki otrąb gryczanych. Całość miksowałam kilka chwil aż koktajl nabrał gładkiej konsystencji. Przelałam do szklanek i śniadanie gotowe!
Dopiero po zrobieniu koktajlu pomyślałam, że właściwie to można pomarańcze obrać ze skórki, poprzekrawać na mniejsze części i zmiksować zamiast wyciskania. Na jedno wyjdzie a nie trzeba będzie myć wyciskarki.
Mało roboty a jakie pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie! Koniecznie wypróbujcie!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/miksowanie-na-sniadanie-czyli-pozywny.html