Wykonanie
Nieczęsto przygotowuję gęsinę, ale czasami gości na naszym
stole. Listopad to czas to
mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z
Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam przyjemność popełnić. Kiedyś podawano ją podczas rodzinnych, świątecznych obiadów - dzisiaj jest trochę zapomniana a szkoda ...

Warto chociaż od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude
mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec
tuszkę ptaka w całości, ale to danie dla przynajmniej kilku osób więc ja wolę podzielić ją na elementy i wykorzystać oddzielnie. Bardzo smaczne są też
podroby z gęsi. Dobrze wiedzieć, że gęsina nie lubi być odgrzewana -
mięso robi się niestety łykowate.

Gęsie pipki - szyjki faszerowane
mięsem i pęczakiem

Gęsia pierś na
makaronie, z
pomidorami i czosnaczkiem

Gęsie uda pieczone z
jabłkami, warzywami i cydrem

Uda gęsie pieczone z
kaszą,
kapustą kiszoną i smardzami

Czulent na gęsinie

Czernina na gęsinie

Rosół na gęsinie, z korzenną nutą i pierożkami

Pierożki z gęsiną

Gęsia
wątróbka z leśnymi
grzybami i
dynią
Gęsia
wątróbka z
owocami na sałacie

Gęsi
smalec, dobrze doprawiony

Fałszywe gęsie pipkinie jest tego dużo, ale mam nadzieję, że ciąg dalszy nastąpi