Wykonanie
Galaretka z czerwonych porzeczek ma ładny kolor i pysznie smakuje. Dodatek
ananasa sprawia, że ten smak jest taki trochę landrynkowy a kawałeczki jego miąższu wzbogacają fakturę. Oczywiście można zrobić
galaretkę bez dodatków, ale ja wymyśliłam sobie właśnie tak jak widzicie.
Czerwone porzeczki mają mniej intensywny zapach niż czarne więc jeśli nie lubisz tych ostatnich to wykorzystaj jaśniejsze odmiany. Ja jednak najbardziej lubię
Galaretkę z czarnych
porzeczek, właśnie za jej aromat i cudowny, wyrazisty smak.
Galaretka porzeczkowa z
ananasemczas przygotowania : ok. 2 godzinskładniki :ok. 1700 g
czerwonej porzeczkiok. 200 ml
wody1 dojrzały
ananas - ok. 800 g miąższu po oczyszczeniu5-6 szkl.
cukrusposób przygotowania :
ananasa umyłam i obrałam. Wykroiłam twardy rdzeń a miąższ pokroiłam w kosteczkę. Wymieszałam w garnku z 1 szkl.
cukru i odstawiłam żeby puścił sok. Po ok. godzinie postawiłam naczynie na ogniu i smażyłam 10-15 minut aż kawałeczki
ananasa zrobiły się szkliste.
Porzeczki opłukałam i osączyłam dokładnie. Przebrałam i usunęłam szypułki.
Owoce wsypałam do dużego garnka, wlałam
wodę i doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 3-4 minuty. W tym czasie
porzeczki popękają i puszczą sok. Całość przecedziłam i przetarłam żeby na sicie zostały same pestki. Przecier przelałam z powrotem do garnka mierząc jego objętość - u mnie było go nieco ponad 5 szklanek. Do przecieru
porzeczkowego dodałam
ananasa i pozostały
cukier, na małym ogniu doprowadziłam do wrzenia i gotowałam kilka minut.Po tym czasie dobrze zrobić test gęstości bo gorąca masa w garnku jest zupełnie płynna. Na mocno schłodzony w lodówce talerzyk wylałam ok. łyżeczki
przetworu - jeśli zacznie się szybko ścinać i żelować to znaczy, że jest gotowy. Jeśli będzie się zupełnie rozlewał po powierzchni to trzeba pogotować
galaretkę jeszcze kilka minut i nieco ją odparować.Gorącą
galaretkę wlałam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia do góry dnem.