ßßß Cookit - przepis na Żel z porzeczek do słoików na zimę

Żel z porzeczek do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam sezon porzeczkowy, szczególnie w upalne dni gdyż ich kwaskowaty smak zapewnia nam lekkie orzeźwienie. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju deserami. Warto zatem sporządzić zapasy, aby cieszyć się ich smakiem cały rok.
Składniki:
Czerwona porzeczka – 1 kg
Cukier- 1 szklanka
Kisiel czerwony- 1 torebka
1i 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Porzeczkę zalewy wodą dodajemy cukier i zagotowujemy .Następnie dodajemy kisiel rozpuszczony w odrobinie zimnej wody i całość jeszcze raz zagotowujemy , energicznie mieszając. Nakładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Deserem Tym polewamy naleśniki, gofry lub ryż.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/08/zel-z-porzeczek-do-soikow-na-zime.html