Wykonanie
I kolejny przepis na naleweczkę - tym razem z
czerwonej porzeczki :) Ma piękny kolor i jest pyyyyyyszna :) Wielbiciele tego
owocu powinni być zadowoleni ;) Polecam :)Składniki:
czerowna porzeczka (ok litr soku)1/2 l
wody1/2 kg
cukru1 l
spirytusuDojrzałe
porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąc na sicie wyłożonym gazą. W 1/2 litra
wody rozprowacić
cukier i zagtować
syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszaać, dlać
spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie
nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc :)Smacznego :)