Wykonanie
Uwielbiam
lody. Chyba każde, no może oprócz
miętowych i jakoś nie podchodzą mi wytrawne bo
lody zawsze i absolutnie kojarzą mi się z deserem, słodkim i pysznym.Kiedyś natknęłam się na przepis p. Piotra Adamczewskiego, na wspaniałe kremowe
lody domowe. Ponieważ do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka to postanowiłam go wypróbować nieco modyfikując na swoje potrzeby.A tak w ogóle to często jadamy
lody właśnie zimą bo to po prostu bezpieczniejsze dla zdrowia - latem, gdy jesteśmy bardzo rozgrzani,
lody świetnie chłodzą, ale nasze gardła doznają szoku termicznego i łatwo się rozchorować. A zimą
lody są równie pyszne a może nawet pyszniejsze bo kojarzą się właśnie z latem. Trochę to pokrętne, ale cóż - każdy powód jest dobry żeby zjeść
lody, prawda?

składniki:500 ml
śmietanki kremówki4 bardzo świeże
jajka kurze3/4 szkl.
cukru - może być biały albo trzcinowy4 łyżeczki dobrej jakości
kawy rozpuszczalnej, drobnej1 szczypta
solisposób przygotowania:
Jajka umyłam dokładnie i sparzyłam gorącą
wodą. Oddzieliłam
białka od
żółtek.
Żółtka utarłam z
cukrem prawie do białości - masa ma zwiększyć objętość i być dużo jaśniejsza niż na początku a
cukier powinien być zupełnie roztarty.
Białka ubiłam z
solą na sztywną pianę.
Śmietankę, mocno schłodzoną, ubiłam aż była sztywna a pod koniec dodałam do niej
kawę. Wszystkie trzy masy delikatnie, ale dokładnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do szczelnie zamykanych pojemników - z tej ilości składników wyszło mi ok. 1 , 75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki.Dobrze jest zmiksować masę ponownie po 2 -3 godzinach albo chociaż przemieszać co jakiś czas (co 1 - 2 godziny) żeby była bardzo puszysta.