Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam do przetestowania nowy produkt Dr. Oetker, czyli kolorowe
barwniki spożywcze w żelu. Do wyboru mamy 4 kolory: czerwony, żółty, zielony i niebieski, które można łączyć ze sobą i otrzymać inne kolory. Barwniki zapakowane są w niewielkie tubki, z których produkt łatwo można dozować. Barwniki Dr. Oetker są termostabilne, dlatego można je dodawać nie tylko do kremów, ale także do pieczenia ciast. Kolory są ładne, choć trzeba barwnika dużo więcej użyć niż w przypadku
barwników spożywcze, które do tej
pory stosowałam. Bardzo się cieszę, że firma wypuściła jako pierwsza barwniki dostępne w sklepach stacjonarnych.

4 x 1/3 szklanki
śmietanki 30%4 x 1/3 szklanki
mleka4 x łyżeczka
cukru4 x pół łyżeczki
żelatyny4 tubki
barwników spożywczych w kolorze czerwonym, niebieskim,
żółtym i zielonymkolorowa cukrowa posypkaPrzygotowanie rozpocząć od zagotowania 1/3 szklanki
śmietanki i 1/3 szklanki
mleka z łyżeczką
cukru.Odstawić z palnika, dodać pół łyżeczki
żelatyny, porządnie rozmieszać i dodać pół tubki pierwszego barwnika (u mnie niebieski).Masę wylać na dno słoiczka, pucharku czy kieliszka i zostawić do stężenia, na minimum godzinę.Przygotować kolejną warstwę, analogicznie do pierwszej - jeśli jest już gotowa, zostawić trochę do wystudzenia (nie może być ciepła, bo rozpuści
potem nam już stężałą pierwszą warstwę), a
potem wlać do słoiczka.Powtórzyć czynność aż do uzyskania 4 warstw.Wierzch można posypać
cukrową posypką.

