ßßß
4 x 1/3 szklanki śmietanki 30%4 x 1/3 szklanki mleka4 x łyżeczka cukru4 x pół łyżeczki żelatyny4 tubki barwników spożywczych w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym i zielonymkolorowa cukrowa posypkaPrzygotowanie rozpocząć od zagotowania 1/3 szklanki śmietanki i 1/3 szklanki mleka z łyżeczką cukru.Odstawić z palnika, dodać pół łyżeczki żelatyny, porządnie rozmieszać i dodać pół tubki pierwszego barwnika (u mnie niebieski).Masę wylać na dno słoiczka, pucharku czy kieliszka i zostawić do stężenia, na minimum godzinę.Przygotować kolejną warstwę, analogicznie do pierwszej - jeśli jest już gotowa, zostawić trochę do wystudzenia (nie może być ciepła, bo rozpuści potem nam już stężałą pierwszą warstwę), a potem wlać do słoiczka.Powtórzyć czynność aż do uzyskania 4 warstw.Wierzch można posypać cukrową posypką.
