Wykonanie
A propos
maku i kutii - http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html1 szklanka
niebieskiego maku1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach
orzechów włoskich i laskowych1 szklanka
miodu pitnego (trójniaka)4 łyżki
miodu pszczelego3/4 szklanki
cukru pudrugarstka
rodzynek sułtanekgarstka
suszonych moreliDzień przed przygotowywaniem przysmaku, pszenicę oraz
mak zalewamy
wodą, a
rodzynki miodem pitnym i pozostawiamy na noc do namoczenia.Następnego dnia, pszenicę osączamy, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą
wodą.Gotujemy do miękkości, w trakcie gotowania zmieniając
wodę kilkukrotnie.
Mak osączamy i dwukrotnie mielimy przez gęste sitko, za drugim razem na przemian z
cukrem pudrem.Ugotowaną pszenicę i
mak łączymy ze sobą.Dorzucamy namoczone
rodzynki oraz posiekane
orzechy i pokrojone w paseczki
morele.Dodajemy
miód pszczeli i
pitny, w którym moczyły się
rodzynki i wszystko razem dobrze mieszamy.Przekładamy całość do miski i dekorujemy według uznania.:)