ßßß Cookit - przepis na Kutia z miodem pitnym

Kutia z miodem pitnym

nazwa

Wykonanie

A propos maku i kutii - http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html
1 szklanka niebieskiego maku
1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku
1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów włoskich i laskowych
1 szklanka miodu pitnego (trójniaka)
4 łyżki miodu pszczelego
3/4 szklanki cukru pudru
garstka rodzynek sułtanek
garstka suszonych moreli
Dzień przed przygotowywaniem przysmaku, pszenicę oraz mak zalewamy wodą, a rodzynki miodem pitnym i pozostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia, pszenicę osączamy, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą wodą.
Gotujemy do miękkości, w trakcie gotowania zmieniając wodę kilkukrotnie.
Mak osączamy i dwukrotnie mielimy przez gęste sitko, za drugim razem na przemian z cukrem pudrem.
Ugotowaną pszenicę i mak łączymy ze sobą.
Dorzucamy namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy i pokrojone w paseczki morele.
Dodajemy miód pszczeli i pitny, w którym moczyły się rodzynki i wszystko razem dobrze mieszamy.
Przekładamy całość do miski i dekorujemy według uznania.
:)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/kutia-z-miodem-pitnym.html