ßßß Cookit - przepis na Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów

Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów

nazwa

Wykonanie

garść suszonych borowików lub podgrzybków
1 duża cebula
sól, biały pieprz mielony
estragon
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml chłodnej, przegotowanej wody.
Dodajemy do nich obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
Po tym czasie wywar przecedzamy - cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak na niezbyt gładką masę.
Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z płynem grzybowym.
Dobrze mieszamy, by nie powstały grudki.
Dorzucamy zmiksowane grzyby, a cały sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą estragonu.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/bardzo-prosty-staropolski-sos-z.html