Wykonanie
Znalazłam ostatnio w szafce tapiokę. Zupełnie o niej zapomniałam. W związku z tym trzeba coś z niej zrobić. Oczywiście deser, najlepiej zdrowy i bezglutenowy. Z takiej idei powstał ten koktajl. Zapakowałam go do słoiczka, dzięki
czemu bez problemu
mogę go zabrać na uczelnie i osłodzić sobie te nudne wykłady.porcja dla dwóch osób

opakowanie
serka wiejskiego4 łyżki
dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego)
kiwi500 ml
mleka90 g tapioki2 łyżki
cukru trzcinowegoTAPIOKA: Do rondla z grubym dnem wlej
mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy
mleko już się zagotuje dodaj tapiokę i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj
cukier i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.MUS
PORZECZKOWY: Do naczynia blendera przełóż
serek wiejski, dodaj
dżem porzeczkowy i ok. 50 ml
mleka. Całość dokładnie zmiksuj.WYKOŃCZENIE:
Kiwi obierz i pokrój w plastry. Do dwóch niewielkich słoiczków (lub szklanek) przełóż mus
porzeczkowy. Następnie ułóż plastry
kiwi, tak aby dotykały ściany słoiczka. Na koniec dodaj przestudzoną tapiokę, wyrównaj wierzch i odstaw na 2h do lodówki.Smacznego :)

