ßßß Cookit - przepis na Warsztaty serowarskie w Wańczykówce

Warsztaty serowarskie w Wańczykówce

nazwa

Wykonanie

Czas na wspomnienia :) Zapraszam Was dziś na relację z cudownego pobytu w Ekologicznym Gospodarstwie Agroturystycznym ,,Wańczykówka" - magiczne miejsce, znajdujące się u podnóża gór Kamiennych.
Zdj. Grzegorz Targosz
Tutaj, wraz z członkami Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych, miałam przyjemność poznawać tajniki niezwykłej sztuki serowarstwa. Zanim przejdziemy do relacji z warsztatów, zobaczcie jak pięknie jest w Krzeszowie :)
Jak widzicie, miejsce przepiękne. Atmosferę tego miejsca tworzy nie tylko krajobraz, ale przede wszystkim ludzie :) Lucyna i Sylwek Wańczyk są tutaj gospodarzami. Swoją cieżką pracą zbudowali całe gospodarstwo od podstaw. To ludzie z ogromną pasją, miłością do natury i drugiego człowieka. Dobroć, otwartość i radość tworzą tutaj niezwykłą atmosferę. Czułam się jak w domu :)
Zdj. Grzegorz Targosz
Gospodarstwo agroturystyczne nie może obejść się oczywiście bez zwierząt :) Pieski, kotki, krówki, kozy :)
Zdj. Grzegorz Targosz
Tyle o gospodarstwie, czas przejść do serów ;) W Wańczykówce powstają sery zagrodowe, które wytwarzane są według tradycyjnych metod, wyłącznie z naturalnych, ekologicznych produktów. Pan Sylwek wraz z żoną zrobili na mnie ogromne wrażenie swoją wiedzą dotyczącą serowarstwa. Nic dziwnego, że ich wyroby są tak pyszne, skoro wkładają w nie tyle serca :)
Tutaj macie pełną listę serów wytwarzanych w Wańczykówce : KLIK PO SERY . Osobiście najbardziej (choć wybór był bardzo ciężki) smakowała mi Gouda Farmerska z Kozieradką. Próbowaliśmy też wersji tego sera, leżakującego trzynaście miesięcy. W nim się zakochałam :)
Zdj. Grzegorz Targosz
Zdj. Grzegorz Targosz
Zdj. Grzegorz Targosz
Oprócz serów, wytwarzane są tutaj jogurty naturalne, jogurty owocowe, masło oraz kefir.
Zdj. Grzegorz Targosz
Żeby nie było: nie przyjechaliśmy tu tylko jeść, ale także uczyć się :) Sylwek bardzo chętnie dzielił się z nami całą swoją wiedzą. Dzięki niemu dowiedzieliśmy się jak powstaje ser, jak robi się jogurt, jak odróżnić dobry ser od tego mniej dobrego, na co zwracać uwagę kupując sery w sklepie.
Zdjęcia: Grzegorz Targosz
Te trzy dni minęły strasznie szybko. Z ogromnym smutkiem wyjechaliśmy z Krzeszowa, zaopatrzeni w wiedzę, produkty potrzebne do wyrobu serów i jogurtów, ale także oczywiście w przepyszne sery, jogurty i wspomnienia :)
Mam nadzieję, że będę mogła tam jeszcze kiedyś wrócić.
Na koniec chciałabym serdecznie podziękować Gospodarzom za poświęcony czas, gościnę i ogromne serce, którym nas obdarowali.
Jeśli będziecie kiedyś w tych okolicach, koniecznie wybierzcie się do Wańczykówki :)
Krakowianie mogą spróbować tych pysznych serów już niedługo na Terra Madre Slow Food Festival :) Zapraszam wszystkich serdecznie od 7 do 9 listopada :) Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie festiwalu KLIK .
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/10/warsztaty-serowarskie-w-wanczykowce.html