Wykonanie
Dwuskładnikowe
lody krówkowe to najprostsze
lody, jakie możecie przygotować w domu - bez mieszania, bez
jajek, bez maszyny. Wystarczy, że zaopatrzycie się w foremki, w których uformujecie
lody.
Lody krówkowe z poniższego przepisu nie mają wielu kalorii, gdyż ich bazą jest
jogurt, a nie tłusta
śmietanka. Nie zawierają też
cukru, a
słodycz zapewniają
cukierki krówki.Z podanych proporcji przygotujecie 5 małych
lodów .
Składniki:200g
jogurtu naturalnego100g
krówekWykonanie:-
krówki rozpuścić w kąpieli
wodnej, jeśli część
cukierków się nie rozpuści, masę przetrzeć przez sitko, a pozostałość wyrzucić- do masy krówkowej dodać
jogurt, składniki dobrze wymieszać- masę przelać do foremek do
lodów, zamknąć je (lub włożyć patyczek, w zależności od rodzaju foremek), wstawić do zamrażarki na kilka godzin- zamrożone
lody delikatnie wyciągnąć z foremki, jeśli
lód nie chce odejść od brzegów, należy na chwilę zanurzyć foremkę w ciepłej wodzie lub ocieplić ją dłonią