ßßß Cookit - przepis na PUDDING

PUDDING

nazwa

Wykonanie

Tapiokę odkryłam ostatnio na warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Fabrice Boulahhouache (więcej o warsztatach w najbliższym czasie :)). Czym jest tapioka? Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Idealna do deserów. Ma niezwykła konsystencję i intrygujący smak. Gwarantuje, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy :)
Prezentuje Wam przepis na pudding z tapioki autorstwa Fabrice, z moją małą modyfikacją :)
Kokosowy pudding z tapioki z musem malinowym
porcja dla 4 osób
PUDDING
400ml mleczka kokosowego
45g tapioki
40g cukru trzcinowego
MUS MALINOWY
300g malin
Do rondla z grubym dnem wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mleko już się zagotuje dodaj tapiokę i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
Maliny umyj i zblenduj tak aby powstał jednolity mus.
Przestudzoną tapiokę przełóż do małych miseczek lub szklaneczek, na wierzch wyłóż 2 łyżki musu malinowego i wstaw na 2h do lodówki.
Smacznego
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/07/kokosowy-pudding-z-tapioki-z-musem.html