Wykonanie
Tapiokę odkryłam ostatnio na warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Fabrice Boulahhouache (więcej o warsztatach w najbliższym czasie :)). Czym jest tapioka? Tapioka jest
skrobią pozyskiwaną z korzenia
manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele
białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Idealna do deserów. Ma niezwykła konsystencję i intrygujący smak. Gwarantuje, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy :)Prezentuje Wam przepis na
pudding z tapioki autorstwa Fabrice, z moją małą modyfikacją :)
Kokosowy pudding z tapioki z musem
malinowymporcja dla 4 osób
PUDDING400ml
mleczka kokosowego45g tapioki40g
cukru trzcinowegoMUS MALINOWY300g
malinDo rondla z grubym dnem wlej
mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy
mleko już się zagotuje dodaj tapiokę i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj
cukier i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
Maliny umyj i zblenduj tak aby powstał jednolity mus.Przestudzoną tapiokę przełóż do małych miseczek lub szklaneczek, na wierzch wyłóż 2 łyżki musu
malinowego i wstaw na 2h do lodówki.Smacznego
