Wykonanie
Uwielbiam lato, pewnie nie raz to już
pisałam, ale jak nie lubić tych wszystkim pysznych
owoców i warzyw, które są symbolem lata? Dziś zachwycam się ogródkiem babci: dużym, zielonym - po prostu cudownym. Są tam ogóki,
pomidory,
fasolka szparagowa (już nie
mogę się jej doczekać), a także
buraczki,
zioła i
owoce. Na dziś upolowałam
botwinkę, będzie
sałatka :)przepis na jedną osobę

ok. 5 liści
botwinki2
morelepół kulki
mozzarelli2 łyżeczki
nasion słonecznikaocet balsamicznyLiście
botwinki umyj, osusz i porwij palcami na mniejsze kawałki. Ułóż je na płaskim talerzu.
Morele przetnij na połowę, wyjmij pestkę. Każdą połówkę przetnij jeszcze na pół. Rozgrzej patelnię grillową, podpiecz na niej
morele (ok. 2 minuty na wolnym ogniu). Następnie przełóż je na liście
botwinki. Na tej samej patelni podpraż
nasiona słonecznika.
Mozzarelle pokrój w średnie plastry i poukładaj na
botwinie. Całość posyp uprażonym
słonecznikiem,
skrop octem balsamicznym. Podawaj z grzankami.




